Per què escric aquest blog?

El meu nom és Josep Adrover i Vallbona. Som natural de Calonge (Santanyí), en les Illes Balears.
Just quan vaig començar a tenir ús de raó, i especialment en l’adolescència, em va venir una curolla, que mai m’ha deixat: la de conèixer els meus orígens familiars. Tenia interès en saber qui eren els meus avantpassats i d’on procedien. Poc a poc anava coneixent i realitzant el meu arbre genealògic per part del meu primer cognom: Adrover. També em vaig assabentar que hi havia més persones emparentades amb mi que l’investigaven, una de les quals pràcticament m’ha donat la feina feta, i amb escreix. 
Però al mateix temps brollava del meu interior un desig de saber més sobre el meu cognom matern: Vallbona. Anava recordant converses fetes amb el meu padrí (avi) matern, qui va morir quan jo només tenia catorze anys. Ell em contava que els seus ancestres havien estat gent de renom, els quals havien posseït molta hisenda i una possessió, al meu poble de Calonge, que arribava fins a la mar. D’aquell temps provenia el malnom de «Cas Senyor» que els ha acompanyat fins al present. Família que havia vingut a menys amb el temps, doncs s’havia fet malbé l’herència i patrimoni familiar.

Per casualitat em van caure a les mans documents que s’havien publicat prou eloqüents. L’únic calongí que anomenaven amb el tractament de «Don» a principis del segle XIX era un tal «Don José María Vallbona«, que apareixia encapçalant una llista de tots els caps de família dels habitants del llogaret de Calonge (Santanyí), el meu poble natal, en un document de l’any 1807. Aquesta troballa, juntament amb altres indicis documentals o orals que jo anava coneixent i recordant, em desvetlaren una passió per la recerca genealògica, particularment sobre el meu cognom matern dels Vallbona, que ha anat augmentant amb el temps en la mesura que documentava i trobava fets històrics interessants i extraordinaris que afectaven als meus avantpassats directes per línia materna. 
Amb el temps vaig descobrir que tots els qui portam el cognom Vallbona a Mallorca, tant com a primer llinatge com a segon, som descendents directes d’un personatge de rellevància històrica de principis del segle XVIII a la nostra illa: el Magnífic Doctor en ambdós Drets Pau Vallbona i Gual (Guialmons, 1672 – Ciutat de Mallorca, 1733), qui jugà un paper destacat i transcendental durant la Guerra de Successió en territori insular i que fou expulsat i exiliat a Vitòria al final de la guerra, condemnat per ‘»austriacista». Ell fou qui adquirí una tercera part de la possessió de Calonge els primers anys del segle XVIII amb la casa pairal de Cas Senyor.

L’autor del blog, Mn. Josep Adrover i Vallbona (Calonge, 1969), el dia de la seva ordenació presbiteral (7 de gener de 1996,
a l’església dels Dolors, de Manacor), acompanyat dels seus pares Pep Adrover i Julià (1941-2015), i de na Bonaventura
Vallbona i Grimalt (nada el 1943)

Amb els anys no només he anat reconstruint la seva vida i la dels seus immediats descendents sinó que també he pogut anar realitzant i completant l’arbre genealògic dels seus ascendents i descendents fins al dia d’avui. Ara bé, l’arbre sempre és viu i poques són les setmanes que no he pogut afegir nova informació a la recerca. Tasca que cada dia que passa m’ha fascinat i apassionat més. Vaja, que pas molt de gust perquè ja em consider i som membre del grup «zumbados por la genealogía«. I per mèrits adquirits.
Així doncs m’encantaria compartir, amb qui pugui estar interessat amb els orígens de la nissaga comuna i que formen part d’aquest frondós arbre dels Vallbona mallorquins, el que he conegut fins ara, que a mi m’ha meravellat. I si em podeu fer arribar més dades i dates, o corregir eventuals errors que hi pugueu trobar, vos ho agrairé fraternalment.

Aquest arbre és un cos viu que, amb la vostra ajuda i col·laboració, és patrimoni de tots aquells que compartim el cognom i la passió per la família i el seu esdevenir històric i vital.
De forma particular vull felicitar a l’Arxiu Històric de l’Arxidiòcesi de Tarragona per la ingent i impagable tasca de digitalització dels arxius parroquialsdels quals m’he pogut servir amb reconeixement i gratitud.
Gràcies per les vostres aportacions a tots els qui ja m’heu fet arribar dades importants i, per endavant, a aquells que fareu enriquir dia a dia la present investigació.

Blog començat a Calonge, dia 19 de novembre de 2017
Josep Adrover i Vallbona, prevere

Scroll al inicio